Contract for difference voor beginners

Wanneer je al wat ervaring met beleggen hebt of kort geleden bent begonnen met beleggen heb je de term “contract for differences” afgekort als CFD vast al eens horen noemen. De contracts for differences zijn zeer geliefd bij mensen die beleggen, vanwege het feit dat er grote winsten mee kunnen worden gemaakt. Maar de risico’s zijn ook aanwezig, helemaal als je gebruik wil gaan maken van de leverage-optie, de hefboom. In dit uitgebreide artikel over contracts for differences leggen we uit wat contracts for differences precies zijn, waar je dan in gaat beleggen, hoe je contracts for differences aan kunt gaan en van welke voordelen en nadelen je op de hoogte moet zijn. Wanneer je eenmaal kennis hebt genomen van de bijbehorende risico’s kun je goed onderbouwd beslissen wat te gaan doen.

Wat zijn contract for differences?

Een CFD is een contract tussen jou als belegger en je broker over het verschil in koers van een bepaald instrument. Het kan daarbij over tal van beleggingen gaan, zoals bijvoorbeeld grondstoffen, valuta, aandelen en zelfs de complete index. Je spreekt met je broker een verschil in prijs af en wacht tot de koers stijgt of een daling inzet. Zodra de koers dan anders ligt kun je beslissen je CFD te stoppen en geld te incasseren. Maar helaas kan het ook andersom gaan en verdient de broker geld aan jouw inleg omdat je koers niet volgens afspraak behaald is. Zodra je een hefboom inzet kun je je winst vergroten, want bij een hefboom van bijvoorbeeld 1:10 hoef je per 10 euro omdat ze hoog dividend aandelen in hun portefeuille hebben.

Veel voordelen

De handel in CFD is zeer populair onder beleggers omdat ze veel voordelen aan CFD zien. Voor de handel in contracten voor prijsverschil losbarstte kon je nog niet beleggen op beursdalingen. Met CFD’s kan dat dus wel en dat biedt heel veel kansen voor beleggers en investeerders. Een ander voordeel is dat je aan deze handel geen transactiekosten betaalt als je een contract afsluit. Tevens kun je 7 dagen in de week, 24 uur per dag aan de slag met CFD-handel en ben je niet aan de beurs gebonden qua tijd. Wie weet wat hij doet kan veel winst maken met de handel in CFD. In het geval van grote winsten speelt de hefboom een vooraanstaande rol.

Nadelen en risico’s

Aardig wat voordelen, maar vooral de nadelen aan contract for difference trading laten zien dat de handel in dergelijke contracten een groot risico kent. De uitwerking van een hefboom wordt bijvoorbeeld onderschat en alleen de voordelen worden ervan gezien. Ook al kun je enorme winsten boeken, zijn de verliezen bij een hefboom vaak net zo groot. Al betaal je maar een deel van je investering, in het geval van verlies moet je het complete bedrag terug betalen. Het is dan ook van belang om je goed te verdiepen en niet zomaar te starten met CFD’s. De algemene ervaring is dat ongeduldige beleggers te snel een contract for difference afsluiten en een groot deel van hun vermogen zonder nadenken investeren en verliezen.

Tot slot

Sinds er begonnen werd met contract for differences is het mogelijk om in te zetten op een daling van de beurskoers en daardoor winst te genereren. Door gebruik te maken van een contract for difference spreek je met een broker af dat je geld belegt in een koersverschil voor en na een periode. Door een hefboom is het mogelijk om nog meer winst te maken. In een hefboom van 1 tot 50 hoef jij zelf maar één euro in te leggen voor elke 50 die je investeert en toch pak je winsten goed mee. Bijvoorbeeld: stel dat een aandeel voor 100 euro werd gekocht en tegen 10% winst weer werd verkocht, dan pak jij zomaar 5 euro winst, tegenover 1 euro inleg! Een enorme winst van maar liefst 400%. Maar helaas werkt het andersom ook zo en kan een flinke hefboom tot aanzienlijke verliezen leiden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Alle informatie over cfd

Informatie over een olieprijs cfd

Alles over trading in forex